φωτό: au.news.yahoo.com
.
Λίγο πριν καταφέρει ο σοβαρός οικογενειάρχης να βάλει τάξη στο σπίτι του, εξολοθρεύοντας οριστικά αυτά τα ενοχλητικά μιάσματα (όπως κάνουμε απολύμανση στον κήπο ένα πράγμα…), πάνε να του το χαλάσουν. Αλλά δε μασάει, το είπε και ο γιόκας του.
Απόψε λοιπόν στις 00:50, τα ξένα πρακτορεία μετέδοσαν την είδηση ότι ο ΟΗΕ ενέκρινε με ψήφισμα την επιβολή no-fly-zone πάνω από την Λίβύη. Ευκαιρία για προπόνηση, για αμερικανάκια και αγγλάκια.
Κρίμα ρε Στέλιο που δεν ξεκίνησες τη δουλειά στη Λιβύη, σκέψου τι χάνεις!!
Mike Miskis
Νομίζω ότι άργησαν. Επίσης βλέπω μεγάλη προθυμία από τη Γαλλία να συμμετάσχει. Όπως πάντα δεν μπορούμε να δούμε όλη την εικόνα. Εύχομαι τις ελάχιστες απώλειες.
Σίγουρα δεν βλέπουμε όλη την εικόνα, όπως πάντα.
Χωρίς συμφέροντα καθαρά οικονομικά, μαχητικά αεροσκάφη δεν πετάνε… Το θέμα είναι αν στο βωμό αυτών των συμφερόντων, ή έστω και “ξώφαλτσα” ο λιβυκός λαός αποκτήσει επιτέλους μία δημοκρατική διακυβέρνηση. Ή απλώς θα έχουμε άλλο ένα Ιράκ, Αφγανιστάν, κτλ., και μία καλή ευκαιρία να βγάλουν πάλι κάνα φράγκο οι βιομηχανίες οπλικών συστημάτων, οι πετρελαϊκές και λοιποί παρασιτικοί οργανισμοί (http://apopsi.pblogs.gr/2011/03/giati-to-israhl-thelei-na-moirasei-thn-libyh.html). Είναι και ο θρησκευτικός φανατισμός στη μέση, ο οποίος δεν αφήνει περιθώρια λογικής σκέψης στους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους λίβυους…
Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Σίγουρα υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα. Αλλά σίγουρα όχι μόνο. Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος της απόφασης του ΟΗΕ είναι όντως να βοηθήσει την Λιβυκή αντιπολίτευση. Και σίγουρα η Δύση θέλει ουσιαστικές δημοκρατίες στη Β. Αφρική που δε θα την απειλούν και που μελλοντικά θα αρχίσουν να καταναλώνουν (αφού δεν γίνεται πια να υπάρχουν συνεργάσιμες χούντες και χούντες γενικά λόγω της απρόσκοπτης πληροφόρησης που παρέχει η τεχνολογία). Όσο για τους Ισραηλινούς δεν μπορεί να βρίσκονται πίσω από κάθε τι που συμβαίνει.
Μπα, εγώ δε βλέπω τους ισραηλινούς ή τους αμερικάνους, ή τους ρώσους… Βλέπω ομάδες ανθρώπων και οργανώσεις οι οποίες ούτε στο ελάχιστο δεν εκπροσωπούν ή αντικατοπτρίζουν τη θέληση και τα πιστεύω των λαών τους και οι οποίες μέσα στη μέθη της εξουσίας και μέσα στην ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουν για πάντα, πράττουν με γνώμωνα συμφέροντα της στενής κλίκας από την οποία πιστεύουν ότι θα έχουν ώφελος ή συμφέρον.
Πιστεύει κανείς ότι ΟΛΟΙ οι Τούρκοι θέλουν να κατακτήσουν την Ελλάδα και συμφωνούν με αυτήν την πολιτική έντασης στο Αιγαίο?
Πιστεύει κανείς ότι ΟΛΟΙ οι Γερμανοί έχουν μέσα τους κρυμένο το Χίτλερ?
Πιατεύει κανείς ότι ΟΛΟΙ οι Ισραηλινοί είναι παραδόπιστοι και πατάνε επί πτωμάτων για το χρήμα?
Πιστεύει κανείς ότι ΟΛΟΙ οι Έλληνες είναι διευθαρμένοι? (Σε αυτό ερώτημα αμφιταλαντεύομαι…)
Εγώ σίγουρα όχι.
Δυστυχώς όμως αυτοί που κυβερνούν και εξουσιάζουν τείνουν να δίνουν τέτοιες εικόνες χωρίς να ενδιαφέρονται για τη βλάβη και τις συνέπειες που αυτές προκαλούν…
Από την άλλη, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει ρε Νίκο.
Οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί, οι Γερμανοί κλπ έχουμε δώσει δικαίωμα ώστε να υπάρχουν ακόμη αυτά τα στερεότυπα για τον καθένα. Οι λαοί δεν είναι ποτέ εντελώς αθώοι. Οι ηγετικές ελίτ δεν ήρθαν από τον ουρανό, δεν είναι εξωγήϊνοι.
Στη Λιβύη τώρα, για να δούμε τι θα γίνει…
Σωστό αυτό που λες Mike. Σίγουρα ο κάθε λαός έχει στα γονίδιά του κάποιες αρετές ή κάποια μελανά σημεία. Αν και η αρετή μπορεί να εξελιχθεί σε μελανό σημείο όταν ξεπεράσει το μέτρο και φτάσει στα άκρα. Οι ηγέτες όμως, για λόγους που δε γνωρίζω παρά μόνο εικάζω, παθαίνουν κάτι μόλις πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Θα μπορούσα να το εξηγήσω σε περιπτώσεις που άνθρωποι από πολύ χαμηλό επίπεδο (μορφωτικό και οικονομικό άρα και κοινωνικό) καταλαμβάνουν ξαφνικά ένα αξίωμα που συνδυάζεται με εξουσία, να συμπεριφέρονται τόσο αλαζονικά. Το ίδιο συμβαίνει όμως σε μεγάλη κλίμακα (μην τα ισοπεδώνω όλα) και με ανθρώπους που ήδη είναι επαγγελματικά, μορφωτικά και κοινωνικά καταξιωμένοι όταν καταλαμβάνουν ένα αξίωμα. Τα παραδείγματα και για τους μεν και για τους δε είναι άπειρα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Όπως είπα το γιατί δεν το γνωρίζω, είναι όμως ένας πολύ σημαντικός λόγος να μη θέλω να έχω καμία σχέση με όλο αυτό το συνάφι. Μπορεί να είναι μεταδοτικό… Μπορεί η αξιοπρέπεια του Έλληνα (γιατί πρώτα από όλα πιστεύω αυτή είναι που χάνεται μόλις έρθεις σε επαφή με την πολιτική και την εξουσία) να είναι κάτι που εξουδτερώνεται υπό την επίδραση της εξουσίας… Σαν χημική αντίδραση. Αν θυμάμαι καλά τα οξέα εξουδτερώνουν τις βάσεις…
Είναι αυτή η κλίκα η οποία χαλάει τον άνθρωπο, όχι τα χαρακτηριστικά του σαν λαός, πιστέυω τουλάχιστον.
Έτσι είναι, γιατί η εξουσία είναι ένας πολύ δυνατός προβολέας. Ο καθένας κρίνεται μόνο όταν “πέσει πάνω του ο προβολέας”. Όσο είναι στην αφάνεια δεν φαίνονται οι αδυναμίες του.
Τα cafe και τα blogs είναι γεμάτα από “πρωθυπουργούς”, “προπονητές”, “επιχειρηματίες”. Όλοι λένε ότι θέλουν από την ασφάλεια της αφάνειας. Θυμάσαι Νίκο τις απίστευτες ατάκες των άσχετων θεατών στα trophy… νομίζεις ότι είναι πρωταθλητές!! Οι σχετικοί θεατές δεν μιλάνε…
Συμφωνώ με όσα γράφεις, αλλά πιστεύω ότι είμαστε και άξιοι της μοίρας μας. Απόψε έπινα ποτό με ένα φιλαράκι. Ήρθε η κουβέντα στο πόσο ο Έλληνας δείχνει περιφρόνηση στους νόμους, ότι είναι λίγο κάφρος κλπ. Τα λέγαμε αυτά ενώ καπνίζαμε στο μπαρ, ενώ υπάρχει νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα. Όχι μόνο είχαμε γράψει το νόμο στα π@π@ρι@ μας, αλλά δώσαμε και τα ευρώ μας στο μαγαζί που παρανομούσε, επιβραβεύοντας έτσι και τον επιχειρηματία που -προφανώς- τα χώνει για να μην του κάνουν έλεγχο.
Όλα αυτά βέβαια άσχετα με τη Λιβύη, άντε καληνύχτα!!
Πάντως ο τοπικός αντιπρόσωπος της Toyota έκανε πολύ καλή δουλειά εκεί…..