Ο D.J. πήγε για ύπνο. Στο κέντρο διασκέδασης «Love Greece very Βest» δεν έπεφτε καρφίτσα μέχρι το ξημέρωμα. Μετά οι καλοί πελάτες έφυγαν και το γκαρσόνι έφερε το λογαριασμό στους υπόλοιπους.
Το μαγαζί μπήκε μέσα τελικά, 300 δις και βάλε χρέος.
Για τους θαμώνες μαύρα μαντάτα: δάνεια απλήρωτα, κάρτες στο κόκκινο, μάντρες γεμάτες με κατεσχεμένα τζίπ και μερσεντές, βίλες μισοχτισμένες… αυτά για τους γλεντζέδες στα σχετικά καλά τραπέζια. Για τους πιο πίσω, ανεργία, στεγαστικά που τρέχουν, λογαριασμοί, κατάθλιψη και μιζέρια.
Με την ίδια κοντόφθαλμη, νηπιάζουσα και δεύτερη ελαφρότητα που γλεντήσαμε τόσα χρόνια, με την ίδια αντιμετωπίζουμε τώρα και τη πτώση: Όσο άδειοι ήμασταν στη μαγκιά μας, άλλο τόσο είμαστε και στη κλάψα μας. Όλα τσάμπα και προπάντων η μαγκιά. Φταίνε πάντα «οι άλλοι», όποιοι και αν είναι οι άλλοι: οι μετανάστες, οι εργοδότες, οι εργάτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι Γερμανοί, οι κομμουνιστές, οι δεξιοί, οι πρώην κυβερνώντες ή αυτοί που κυβέρνησαν πριν από τους πρώην. Όχι πάντως εμείς. Πάντα οι άλλοι.
Το λαμόγιο λάδωσε τον πολιτικό, ο πολιτικός τα πήρε από το λαμόγιο, εγώ τον ψήφισα κι εσύ ψήφισες τον «άλλο» για να σου βάλει τη κόρη στο Δημόσιο και για να σου εγκρίνει την άδεια στην οικοδομή. Χαιρέτα μου τον Πλάτανο και τις κρύες βρυσούλες, το γκαρσόνι δεν ξέρει σε ποιον να δώσει το λογαριασμό.
Έχει μεγάλη πλάκα που φέτος ξαναήρθε η 25ηΜαρτίου…τι δηλαδή, θα γίνει και παρέλαση?
Και τη σημαία τη ρώτησε κανείς αν έχει όρεξη να βγεί από το πατάρι? Μήπως θα προτιμούσε να μείνει αραχτή στο πατάρι, δίπλα στη κούτα με τα παράσημα των παππούδων, τα κουμπούρια, τα sleeping bag, τα άπαντα του Ντοστογιέφσκι (ή και “του Τολστογιέφσκι” που είχε πει και μια φίλη μου) και τα παλιά περιοδικά για Land Rover?
Στο κάτω-κάτω, τι γιορτάζουμε? Ένα μάτσο βλάκες πριν 189 χρόνια, αντί να κάτσουν στο σπίτι τους, να ξύνουν τη κοιλιά τους με το ένα χέρι και με το άλλο να αλλάζουν κανάλια στην lcd, μπας και δείξει λίγο Τζούλια, αυτοί πήραν τα τουφέκια και τα βουνά… άκου φίλε μου, «για να έχουν» λέει, «το δικαίωμα να διαχειριστούν τη μοίρα τους»…!! Το αποτέλεσμα αυτής της ανόητης επιλογής ήταν πως τους περισσότερους δε τους ξανάδε το κρεβατάκι τους και άσπρισαν τα κόκκαλα τους στον ήλιο, εδώ κι’ εκεί… Των προ-παππούδων μου τα κόκκαλα σίγουρα, ήταν μεγάλα κορόϊδα.
Και τι ήθελε δηλαδή ο Αφέντης σε αντάλλαγμα για μια ήσυχη ζωή γεμάτη ασφάλεια και χαβαλέ? Να σκύψτε βρε και να του φιλήσετε τον κώλο μόνο, σιγά το πράγμα… ελάτε στο 2010 να σας δείξουμε πόσο εύκολο είναι, εμείς που διαχειριζόμαστε τη μοίρα μας.
Λοιπόν, καλό τετραήμερο όσοι πάτε στα βουνά. Εγώ θα χαζεύω ένα σιδερένιο πράγμα γεμάτο γρανάζια που λέγεται transfer και για λόγους που δεν είναι της παρούσης του έχω αποδώσει μυστικιστικές σχεδόν ιδιότητες.
Μη σας ζαλίσω άλλο, έτσι κι’ αλλιώς μεθαύριο έρχεται Πάσχα και θα σας πρήξω πάλι με εκείνο το βαρετό ποιήμα του Βάρναλη – άλλος κουτός κι’ αυτός.
Mike Miskis
Υ.Γ. Βαγγέλη, χρόνια πολλά φιλαράκι για τη γιορτή σου!
Μιχάλη μου ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν αυτοί που γλείψανε το κοκαλάκι. Οι καλοί πελάτες που τρώνε το φιλέτο πότε πλήρωσαν?
ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!!
Καμία μάνα δεν γέννησε ήρωες.
Ήρωες γέννησε η κατάντια η φτώχια η μιζέρια η εξαθλίωση του λαού.
Όσο λοιπόν πρέπει να τους φιλάμε τον κώλο ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ?????????
Το θέμα είναι ότι σε λίγο θα μας βάλουν να κάτσουμε στα τέσσερα #@$%$##@##
και να κάνουμε τις ατμομηχανές και οι καλοί πελάτες θα κάνουν το βαγόνι.
Τότε να ξέρεις ότι θα γεννηθούν πολλοί ήρωες .
Και η ζωή συνεχίζεται.
Φίλοι μου συμφωνώ με τις απόψεις σας 100%!!
Η πραγματικότητα σίγουρα δεν είναι ευχάριστη για κανέναν. Όλους μας πιστεύω μας ενοχλούν πάρα πολύ τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, η οποία γλαφυρά περιγράφεται και εδω : http://greeksurnames.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FJhdK+%28GREEK+SURNAMES%29
Το θέμα είναι, ο καθένας μας στο βαθμό που του αναλογεί και πραπάντων μπορεί, να κάνουμε τη διαφορά. Ίσως κάτι αλλάξει προς το καλύτερο κάποια μέρα…
Κι’ όμως φιλαράκι μου, κάποιες μανάδες γέννησαν και κυρίως ανέθρεψαν ξεχωριστούς ανθρώπους.
Kάποιοι σίγουρα αναδείχτηκαν μέσα από τη φτώχια και την απελπισία. Άλλοι όμως ήταν άρχοντες, και δεν είχαν ανάγκη να ανέβουν καμιά ανηφόρα.
Όλοι τους έκαναν ότι έκαναν επειδή έτσι ήταν το υλικό τους, ξεχωριστό.
Όταν για δεκαετίες παράγεις πλουμιστά παγώνια (και το χειρότερο, κοτούλες που ονειρεύονται κάποια μέρα να γίνουν παγώνια), τότε δε μπορεί να περιμένεις να σου βγουν αετοί.
Γιάννη, πολύ καλό το άρθρο στο link.
Φεύγω για το κουτό το Βαγγέλη, να του πάω πεσκέσι για τη γιορτή του!!
Βαγγέλη μας Χρόνια Πολλά!
Γεια και χαρά σε όλους σας! Μόλις γυρίσαμε από Δαμασκό.
Ξεκίνησε η περίοδος “ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ”. Αλοίμονο αν δεν τη νιώσουν όλοι.
Κουράγιο φιλαράκια! Καλό Πάσχα σε όλους!
Δεν υπάρχει σωτηρία… Μην πλανάσθε ότι θα ξαναγίνουμε σοβαρή χώρα ποτέ! Έχω την εντύπωση ότι όπως χαρακτηριστικά είχε πει κάποιος μετεωρολόγος “η Ελλάδα ερημοποιείται σταδιακά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας”, έτσι και οι πολίτες της “βαρβαροποιούνται”! Το ήθος εξαφανίστηκε μαζί με την ευγένια. Οι στόχοι μας πλέον είναι να τα αρπάξουμε όπως μπορούμε, από όπου μπορούμε, χωρίς να νοιαζόμαστε για τίποτα… Ασχολούμαστε με το διαζύγιο της μιας παρουσιάστριας, το γάμο της τραγουδίστριας, τη τσόντα της γνωστής, και λοιπά ενδιαφέροντα ζητήματα… Έρευνα, ανάπτυξη, πρόοδος… Λέξεις άγνωστες για τη συντριπτική πλειοψηφία του σύγχρονου Έλληνα. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι το 5% που αναφέρεται στο παραπάνω link, θα γίνει σταδιακά 4%, 3% και πάει λέγοντας… Όσοι μπορούν, θα φεύγουν για άλλες πολιτείες! Όσοι μένουν, θα βλέπουν την εξαθλίωση μιας χώρας που κάποτε ήταν κοιτίδα του πολιτισμού…
Στέλιο, επέτρεψε μου να συμπληρώσω μια παρατήρηση στο σχόλιο σου:
Όλοι κατατάσουμε τον εαυτό μας σε αυτό το “θετικό 5%”. Όλοι ανήκουμε στο 5%… λες και το 95% αποτελείται από εξωγήϊνους. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Αυτοδικαίωση και μετάθεση ευθυνών. Ψυχοπαθολογική συμπεριφορά. Κοινώς, δεν έχουμε τα κότσια να κοιταχτούμε στον καθρέπτη.
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Το κενό προϋπήρχε. Απλά, μέχρι τώρα τα παγώνια το έκρυβαν με στολίδια, αγορασμένα με δανεικά. Τώρα που κόπηκε το δανεικό, άρχισε η κλάψα.
Η εξαθλίωση που γράφει ο Ανδρέας και εσύ, μας περιμένει στη γωνία και δεν έχει να κάνει μόνο με το ταμείο. Φαντάζομαι αυτό εννοείτε κι’ εσείς. Το θέμα είναι πως, σε μερικά χρόνια, αυτοί που τώρα είναι μωρά τότε θα είναι νέοι Έλληνες. Πως θα παίζεται τότε το έργο?
Παλιό αλλά θεϊκό
http://www.youtube.com/watch?v=MgyfN0rVmuk
Mike, σημασία δεν έχει σημασία που κατατάσει ο καθένας μας, μέσα από το εγωιστικό του φίλτρο, τον εαυτό του. Την κατάταξη την δίνουν οι αριθμοί. Όλοι δουλεύουμε και όλοι προσδοκούμε μια ανταποδοτικότητα της εργασίας μας η οποία μας προσφέρει το βιοτικό επίπεδο που απολαμβάνουμε. (…δεν θα πάρουμε μαζί μας τίποτα).
ΑΛΛΑ δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες και το πιο σημαντικό δεν γευόμαστε όλοι το ίδο τις συνέπειες των πράξεών μας. Ανήκοντας στην τάξη των μισθωτών αισθάνομαι πολύ συχνά κορόϊδο που το μεγαλύτερο μέρος του κόπου μου το διαχειρίζονται άλλοι. Αισθάνομαι ακόμα χειρότερα όταν βλέπω αυτόν τον κόπο, αγωνία, άγχος που με πλημμυρίζει καθημερινά να το παίρνει κάποιος άλλος και να το χρησιμοποιεί λάθος (επειηκώς), ή προς ίδιο όφελος (λιγότερο επειηκώς). Αισθάνομαι μ…….ας (ρεαλιστικά) όταν βλέπω ότι όλοι αυτοί που διαχειρίζονται το 80% του εισοδήματός μου, το οποίο παίρνουν προκαταβολικά και χωρίς να με ρωτάνε, γελάνε και ….πίνουν στην υγειά του κορόιδου. Κανένας από αυτούς τους κακούς και ιδιοτελείς διαχειριστές δεν μπήκε φυλακή.
Συμφωνώ με τον Στέλιο, δεν μου αρέσει αυτό που γίνεται εδώ και το χειρότερο αισθάνομαι ανήμπορος να το αλλάξω. Επίσης αισθάνομαι αργά για να αλλάξω γειτονιά αν και δεν το κρύβω ότι πολύ θα το ήθελα. Το πάρτυ συνεχίζεται και θα συνεχίζεται γιατί είναι στο DNA του Έλληνα. …κορόιδα θα υπάρχουν πάντα….
…θα υπάρχουν?????? ή μήπως θα μας οδηγήσουν στην δημιουργία αντισωμάτων? Πιστεύω ότι θα οδηγήσουν την κοινωνία στην εγκληματικότητα και στην αυτοάμυνα κάθε φύσεως, φυσική και οικονομική. Πολύ θα ήθαλα να διαχειρίζομαι το 100% του εισοδήματός μου εάν αυτό ήταν δυνατόν. Επειδή όμως αυτό δεν είναι θα προσπαθήσω να αυξήσω το ποσοστό αυτό που μου παίρνουν με κάθε τρόπο. Έτσι κι αλλιώς εάν δεν βάλουν πάτο στο βαρέλι, ότι και ρίξουν μέσα, στο τέλος δεν μένει τίποτα.
Τελικά δεν με νοιάζει που με κατατάσει το σύστημα, ούτε μπαίνω στη διαδικασία να κατατάξω τον εαυτό μου. Θα προσπαθήσω απλά να χτίσω τις άμυνές μου απένατι σε αυτό το αδηφάγο τέρας και στο τέλος ό,τι προκύψει.
Τον πόλεμο δεν το ξεκίνησε κανένας από τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες αλλά όλοι αυτοί που μας περνάνε για κορόιδα!!!!
Επίσης συμφωνώ με τον Ντίνο για την περίοδο ‘ντροπή να είσαι Έλληνας’. Το νιώθω σχεδόν καθημερινάμ όταν μιλάω με ανθρώπους από Γερμανία, Ιταλία, Αμερική ακόμα και Τουρκία. Πάντα μας είχαν στο χβαλέ αλλά τώρα ακόμα πιο πολύ. Θα ήθελα να δω τη φάτσα όλων αυτών που βγαίνουν στα κανάλια μεσα από μπουζουκομάγαζα και φωνάζουν ότι δεν τους ακουμπάει η κρίση, τι θα πούνε όταν το τελευτάίο άχυρο κάνει την καμήλα να γονατίσει.
Το 1992 ο κωστόπουλος είχε γράψεο το “δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη” στο κλικ. Πόσα από αυτά θα επαναλάμβανε άραγε σήμερα?????
Γιώργο, δύο σχόλια στις ενδιαφέρουσες απόψεις σου:
Γράφεις κάπου στην αρχή “…δεν θα πάρουμε μαζί μας τίποτα”. Σωστό. Ούτε όμως οι πρόγονοι μας πήραν τίποτα μαζί τους. Πως έζησαν όμως και τι άφησαν φεύγοντας? Απλά μια σκέψη, με την ευκαιρία της 25ης που έγραψα το άρθρο.
Επίσης, το παράδειγμα της αυτοδικαίωσης (αυτό με το 5%) το χρησιμοποίησα στην άποψη μου ότι η υλική χρεωκοπία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Για όλα τα άλλα που γράφετε, έτσι έχουν τα πράγματα.
http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=412
Στο θέμα που θίγει ο Mike, εγώ πιστεύω ότι, ναι θα υπάρξουν οι πεφωτισμένοι. Ο χρόνος εκκόλαψης έχει ήδη αρχίσει.
(Καλό το άρθρο του Δήμου αλλά, θεωρώ ότι είναι παντελώς υποκειμενικό.
Γιατί πρέπει να νοιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου, όταν κανένα έθνος δεν δείχνε ότι “ανήκει” κάπου. Στον πολιτισμό ποιός είπε ότι δεν τα πάμε καλά με 2 νόμπελ, 2 ή 3 όσκαρ και τόσες διακρίσεις; Η συμπεριφορά του έλληνα είναι σκ…..ά, σύμφωνοι, αλλά γιατί δεν βελτιώνεται αφού σπούδασε στας ευρώπας; Γιατί όταν είναι στην ευρώπη συμπεριφέρεται διαφορετικά; Γιατί αν καταγγείλεις μια παρατυπία θεωρήσε καρφί; Λείπει ο “νόμιμος φόβος” και πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ, και δεν το βλέπω ν’άρχεται)
Σήμερα το μεσημέρι γυρνώντας από το εργοτάξιο, έμπαινα στη Καλαμπάκα από τον περιφερειακό δρόμο (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση με νησίδα στη μέση). Ξαφνικά βλέπω στην αριστερή λωρίδα 2 μοτοσυκλετιστές να έχουν παρκάρει τις μηχανές και να συζητάνε όρθιοι. Τους κορνάρω και τους αποφέυγω πηγαίνοντας δεξιότερα. Υποθέτω ότι με βρίσανε που τους κόρναρα.
Το ερώτημα μου είναι: Δεν καταλαβαίναν ότι δεν ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκονται εκεί; Μπορεί να τους βολεύει, αλλά δεν ΠΡΕΠΕΙ. Τονίζω το “πρέπει” διότι πολλά άλλα θέματα καθημερινότητας εμπεριέχουν το “πρέπει”.
Πρέπει να είμαστε σωστοί πολίτες, για να ζούμε όλοι αρμονικά σ’συτή την κοινωνία. Άν κάνει ο καθένας ό,τι του “γουστάρει” ή ό,τι τον βολεύει, τότε θα ζούμε σε μία ζούγκλα. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα επιβιώσει ο δυνατότερος. Μπορεί κάποιοι να το θέλουν αυτό.
Είναι θέμα αυστηρότερης αστυνόμευσης; Είναι θέμα παιδείας; Είναι θέμα έλλειψης προτύπων (κοινωνικών – πολιτικών); Είναι θέμα παιδικών τραυμάτων από το νηπιαγωγίο;
Δεν ξέρω, αλλά αν δεν προσπαθήσουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, δεν θα κάνουμε τίποτα…
Ντίνο: http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=410
Θα μπορούσαμε, μια και έτυχε να ζούμε σ΄αυτή τη χώρα, να πουλάμε κουλτούρα και πολιτισμό. Το είχε πει η Μελίνα Μερκούρη. Αλλά και μόνο το άκουσμα της λέξης κουλτούρα φέρνει χλεύη. Ο πολιτισμός μας κυριαρχείται από τη Τζούλια (ή το τι αντίκτυπο έχει μια κακή τσόντα σε μια βαθιά πουριτανική και κομπλεξική κοινωνία) το κιτς της τηλεόρασης και την αισθητική των βλαχονεόπλουτων. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η οικονομία. Απογοήτευση.