Γεωργία (საქართველო)

Mtskheta (მცხეთა)

Η Mtskheta είναι η πιο σημαντική πόλη της Γεωργίας από ιστορικής άποψης. Είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο με ανθρώπινη παρουσία από το 1000 π.Χ. Αποτέλεσε την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Γεωργίας από το 300 π.Χ. μέχρι το 500 μ.Χ. όταν τη θέση της πήρε η Τιφλίδα. Είναι επίσης το λίκνο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στη Γεωργία. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας 20 χλμ. περίπου βόρεια της Τιφλίδας στη συμβολή των ποταμών Αράγκβι και Κούρα (ή Mtkvari).

Η μικρή πόλη έχει πρόσφατα γνωρίσει τουριστική ανάπτυξη και είναι πολύ φιλική στον ταξιδιώτη. Στο κέντρο της δεσπόζει ένα μοναδικό κτίσμα. Ο καθεδρικός ναός της Ζωοδόχου Στήλης ή Svetitskhoveli Cathedral. Ο ναός είναι του 11ου αιώνα. Περιβάλλεται από τείχος και το εσωτερικό του είναι από ένας από τους πιο επιβλητικούς και μυστηριακούς χώρους που έχω ποτέ βρεθεί.

Νότια της πόλης σ’ ένα καταπράσινο λόφο βρίσκεται το μοναστήρι του Σταυρού ή Jvari Monastery (6ος αιώνας μ.Χ.). Η εκκλησία του μοναστηριού είναι χτισμένη στο σημείο που κατά την παράδοση ο Γεωργιανός βασιλιάς ασπάστηκε το Χριστιανισμό από την Αγία Νίνο τον 4 αιώνα μ.Χ. Ο Σταυρός που έδωσε το όνομά του στο μοναστήρι και φυλάσσεται στην εκκλησία θεωρείται θαυματουργός και προσελκύει πιστούς απ’ την ευρύτερη περιοχή. Ο καθεδρικός ναός και το μοναστήρι θεωρούνται χαρακτηριστικά και πολύ σημαντικά δείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του Καυκάσου.

Επόμενη σελίδα: Georgian Military Highway (საქართველოს სამხედრო გზა)
Προηγούμενη σελίδα: Εισαγωγή

Ευρετήριο άρθρου:

 1. Γεωργία (საქართველო) – Εισαγωγή
 2. Γεωργία: Mtskheta (მცხეთა)
 3. Γεωργία: Georgian Military Highway (საქართველოს სამხედრო გზა)
 4. Γεωργία: Tbilisi (თბილისი)
 5. Γεωργία: Gori (გორი)
 6. Γεωργία: Borjomi (ბორჯომი)
 7. Γεωργία (საქართველო) – Επίλογος

6 Comments to “Γεωργία (საქართველო)”:
 1. Q says:

  Φιλαράκι μας έστειλες!!!!!! Για να το ευχαριστηθούμε χρειάζεται καφεδάκι και smart TV!!!! Anyway, θα το δω από τον υπολογιστή και θα το απολαύσω!!!!!!!!!

 2. Q says:

  Φανταστικές φωτό, πολύ κατανυκτικές!!! Δεν υπάρχει like για να πατήσω………

 3. Παναγιώτης says:

  Σ’ ευχαριστώ βρε Γιώργο :). Το είχα στα πρόχειρα πολύ καιρό. Θέλει και κάποια συμπληρώματα στη “Τυφλίδα” και στον “Επίλογο” αλλά ξέχασα τι ήθελα να γράψω οπότε το έβαλα έτσι :).

 4. Mike Miskis says:

  Είναι ΠΟΛΥ ωραία τα post…

 5. Iakovos says:

  Μπράβο για το ταξίδι.
  Μπράβο για το άρθρο.
  Μπράβο για τις φωτογραφίες και τα σχόλια τους.

  Θα πω το τελείως τετριμμένο ότι μας ταξίδεψες με το άρθρο σου αυτό… αλλα ακριβώς αυτό έγινε. Εκτός του ότι μου έχε λείψει τόσο πολύ να κάνω ένα ταξίδι, μου είχε λείψει και να διαβάσω ένα ωραίο άρθρο με ωραίες φωτογραφίες για ένα ωραίο μέρος.
  Φιλαράκι σε ευχαριστούμε και εύχομαι πάντα τέτοια!

  Χρόνια πολλά και καλά σε όλους και καλή χρονιά να έχουμε.

  ΥΓ επιτέλους γύρισα γραφείο και βρήκα χρόνο να το απολαύσω…!!!
  ΥΓ2 Σχετικά με την τελευταία σου φώτο.. εύχομαι απλά “παντού”.

 6. Παναγιώτης says:

  Jakob σ’ ευχαριστώ! Χρόνια Πολλά!

You must be logged in to post a comment.