Amazon rainforest salvation!!!

Mike όταν θα μπορείς να τον περάσεις δεν θα υπάρχει τίποτα……..(κουβέντες μεταξύ φίλων)

022609rainforest

Το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου απορροφά όλη την παραγωγή διοξιδίου του άνθρακα της Ευρώπης και το αποθηκεύει. Είναι επίσης υπέυθυνο για το 28% του οξυγόνου του πλανήτη.Οι Βιολόγοι υποστηρίζουν ότι χάνονται 50.000 είδη ζωής κάθε χρόνο. Με τον ρυθμό αυτό θα πρέπει να χαθούν όλα τα είδη του πλανήτη σε λιγότερο από 50 χρόνια. Το 75% των ειδών αυτών είναι άρρηκτα δεμένο με τα Τροπικά δάση. Επίσης είναι η συντριπτικά μεγαλύτερη πηγή φαρμάκων στον κόσμο για την θεραπεία των ασθενειών. Ο ρυθμός που η Βραζιλία διαμελίζει το Τροπικό αυτό δάσος θα το εξοντώσει ολοκληρωτικά περίπου το 2050. Αν δεν κουνήσουμε τον βαρύ χοντρό κώλο μας θα έχουμε φρικτά γεράματα που θα κάνουν τον κίνδυνο απώλειας της σύνταξής μας να μοιάζει με παρνυχίδα στο δάχτυλο. Ας πάψουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με την μύγα που μας ενοχλεί και άς γυρισουμε να δούμε το τεράστιο τσουνάμι που έρχεται πίσω από την πλάτη μας. Ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον Αυτιά, τον Παπαδάκη, Καμπουράκη τα συνδικάτα τις συντάξεις και τα τέλη κυκλοφορίας και τα προβλήματα της γειτονιάς μας και ας ασχοληθούμε με πραγματικά σοβαρά προβλήματα. Δεν ξέρω πόσο πονάνε στον καθένα τα χαστούκια της καθημερινότητας αλλά ξέρω πόσο θα πονέσει το χατούκι από την τεράααααστια παλάμη της φύσης.

Πως θα βοηθήσουμε

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ανακυκλώστε τα πάντα!!! Μπορείτε να ανακυκλώσετε: εφημερίδες, κουτιά, μπουκάλια γυάλινα και βάζα, αλουμινόχαρτο, λάδι κινητήρα, παλιοσίδερα, κλπ. Ερευνήστε τα τοπικά κέντρα ανακύκλωσης που δέχονται σκουπίδια που η υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου σας δεν το κάνει. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά χωρίς φωσφορικά άλατα στο πλυντήριο πιάτων Χρησιμοποιήστε κρύο νερό στο πλυντήριο στο μέτρο του δυνατού. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές για πράγματα που μπορείτε να κάνετε εύκολα με το χέρι, όπως το άνοιγμα κουτιών. Επαναχρησιμοποίηση της καφέ χάρτινης σακούλας για σκουπίδια αντί των πλαστικών. Επαναχρησιμοποίηση της σακούλας από ψωμί κλπ. Αποθηκεύστε τρόφιμα σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, αντί για πλαστικές μεμβράνες ή αλουμινόχαρτο. Αποθηκεύστε τις συρμάτινες κρεμάστρες και επιστρέψτε τις στο καθαριστήριο. Πάρτε τα ανεπιθύμητα, επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή καταστήματα χρησιμοποιημένων ειδών. Μην αφήνετε το νερό τρέχει άσκοπα. Εγκαταστήστε ένα τηλέφωνο εξοικονόμησης νερού στο ντους. Ορίστε τον θερμοσίφωνα σας στους 130 βαθμούς. Γυρίστε τον θερμοστάτη σας κάτω, και φορέστε ένα πουλόβερ. Γυρίστε τον θερμοστάτη σας κάτω κατά ένα βαθμό ανά ώρα για κάθε ώρα που θα είστε μακριά ή κοιμάστε. Σβήνετε τα φώτα, τηλεόραση, ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές όταν είστε έξω από ένα δωμάτιο. Κάψτε μόνο ωριμασμένο ξύλο σε ξυλόσομπα ή το τζάκι σας … και μην τους ανάβετε τόσο συχνά.

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΑΣ

Ξεκίνησε ένα σωρό κομπόστ. Τοποθετήστε ταΐστρες, σπίτια, και λουτρά πουλιών. Τραβήξτε τα ζιζάνια στον κήπο σας αντί της χρήσης ζιζανιοκτόνων. Χρησιμοποιείτε μόνο οργανικά λιπάσματα … είναι ακόμα το καλύτερα. Κάντε λίπασμα από τα φύλλα της αυλή σας. (η καύση τους δημιουργεί ρύπανση του αέρα, και η απόθεση τους έξω με τα σκουπίδια σε χώρο υγειονομικής ταφής, δεσμεύει χώρο.) Χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα για τη διατήρηση του νερού στον κήπο σας. Πάρτε επιπλέον γλάστρες από πλαστικό και καουτσούκ στο φυτώριο σας. Φυτέψτε χαμηλό, πυκνό θάμνο κοντά στο σπίτι σας για να βοηθήσει στην μόνωση του από το κρύο.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Χαμηλώνετε τα φώτα και να απενεργοποιήσετε το θερμοσίφωνα πριν φύγετε. Έχετε μαζί σας επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα, πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Βεβαιωθείτε ότι σκουπίδια σας δεν καταλήγουν στον ωκεανό … μην αφήνετε σκουπίδια στις παραλίες. Μην πέρνετε λουλούδια ή άγρια πλάσματα για κατοικίδια ζώα … Αφήστε τα φυτά και τα ζώα, όπου τα βρήκατε. Μην αγοράζετε αναμνηστικά που προέρχονται από άγρια ή απειλούνται με εξαφάνιση ζώα. Προσέξτε για άγρια ζωή… να εξετάσετε όλα τα έμβια όντα που βλέπετε να διασχίζουν το δρόμο. Κατασκευάστε μικρότερες εστίες φωτιάς, και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς σβηστές πριν φύγετε. Μείνε στο μονοπάτι… μην καταπατήτε εύθραυστη και χαμηλή βλάστηση.

ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Κρατήστε το αυτοκίνητό σας συντηρημένο. Χρησιμοποιήστε μέσα μαζικής μεταφοράς όποτε είναι δυνατόν. Τα Σαββατοκύριακα εναλλακτικά, κάντε βόλτα με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αγοράστε ένα όχημα με μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου όταν είστε έτοιμοι για ένα νέο αυτοκίνητο. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής σας. Κρατήστε τα ελαστικά σας σωστά φουσκωμένα για να καταναλώσετε λιγότερο καύσιμο. Κρατήστε τους τροχούς σας σωστά ευθυγραμμισμένους για να διατηρήσετε την καλή κατάσταση των ελαστικών σας. (Είναι πολύ ασφαλέστερο.) Μην αφήνεται σκουπίδια σε δρόμους και λεωφόρους… Κρατήστε τα σκουπίδια και τα πετάτε σε ένα κάδο στις στάσης ανάπαυσης.

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανακυκλώστε χαρτί γραφείου και ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαρτόνι, κλπ. όποτε είναι δυνατόν. Για άτυπες σημειώσεις για τον εαυτό σας και τους άλλους, χρησιμοποιείστε την πίσω πλευρά τυπωμένου χαρτιού. Τυπώστε σε ανακυκλωμένο χαρτί. Εκτυπώστε ή αντιγράψτε και στις δύο πλευρές του χαρτιού. Χρήση μικρότερου χαρτιού για τα μικρότερα υπομνήματα. Επαναχρησιμοποιήστε φακέλους αρχειοθέτησης. Απόκρυψη των αναλώσιμων κυπέλλων, και εκπαιδεύστε τους ανθρώπους να πλένουν τις κούπες του καφέ τους. Δρομολογήστε το μοίρασμα εγγράφων στην εργασία… αντί της λήψης πολλαπλών αντιγράφων. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ για τις μετακινήσεις λιγότερο από τρεις ορόφους … είναι καλύτερο για σένα. Όταν ψωνίζετε .. Αποφύγετε την αγορά τροφίμων ή οικιακών προϊόντων σε πλαστικά δοχεία όποτε αυτό είναι δυνατό. (Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν) Σκεφτείτε δύο φορές για την αγορά προϊόντα «μιας χρήσης». (Στην πραγματικότητα δεν είναι μιας χρήσεως και είναι κατάχρηση των πόρων του πλανήτη.) Αγοράστε προϊόντα από χαρτί αντί για πλαστικό, εάν πρέπει να αγοράσετε “αναλώσιμα”. Αναλύονται καλύτερα στο περιβάλλον και δεν καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος όσο το πλαστικό. Ελέγξτε τη βαθμολογία της ενεργειακής κλάσης των μεγάλων συσκευών που αγοράζετε. Αγοράστε μόνο τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Κάντε ερωτήσεις … δεν αγοράζουν προϊόντα, που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον ή κατασκευάζονται σε βάρος των σημαντικών οικοτόπων, όπως τo rainforest. Αγοράστε προϊόντα τοπικής καλλιέργειας τρόφιμα και σε τοπικό επίπεδο όταν είναι δυνατόν. Μην αγοράζετε προϊόντα που παράχθηκαν εις βάρος ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Εντάξου σε μια περιβαλλοντική οργάνωση. Εθελοντικά προσέφερε τον χρόνο σας για έργα διατήρησης. Δώστε χρήματα για έργα διατήρησης. Διαδώστε το κείμενο Γίνεται το παράδειγμα … ενθαρρύνετε την οικογένεια, τους φίλους σας και γείτονες για την εξοικονόμηση πόρων. Μάθετε για τα θέματα της διατήρησης στην κοινότητα ή το κράτος σας … γράψτε στους νομοθέτες σας και γνωρίστε τους πού είναι η θέση σας σχετικά με τα ζητήματα. Διδάξτε στα παιδιά σας να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον. Πάρτε τους για διαβίωση στην φύση ή κάμπινγκ. Βοηθήστε τους να φυτέψουν ένα δέντρο ή να οικοδομήσουν σπίτι για πουλιά. Διδάξτε τους με το παράδειγμά σας.

για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα:

Rainforest Amazon

http://www.thepetitionsite.com/4/save-the-amazon-rainforest

http://rainforests.mongabay.com/amazon/

http://www.mongabay.com/brazil.html

http://www.amazonteam.org/index.php/173/Protecting_the_Amazon


4 Comments to “Amazon rainforest salvation!!!”:
 1. Musashi says:

  ¨Ενα απο τα τα όνειρα διαλύεται…..

 2. Dinos says:

  Μήπως είναι αργά?
  Μήπως πρέπει πρώτα να καταστραφεί ο άνθρωπος?

 3. vlassis says:

  Ντινο μου να εισαι σιγουρος οτι αυτο θα συμβει.

 4. Mike Miskis says:

  Μιχάλη, πραγματικά ωραίο άρθρο, για ένα πολύ δυσάρεστο θέμα. Να το υπογράψεις, μιας και είναι δημιούργημα σου.
  Συμφωνώ με όσα γράφεις. Διαβάζοντας τα θυμήθηκα πόσο “αντιεμπορική” είναι η πραγματική οικολογία, πόσο εύκολο πεδίο για να κυριαρχήσουν τα κάθε είδους συνθήματα και η ημιμάθεια.

  Πάνο, να μπει στα “χρονικά” στη σελίδα των άρθρων μας?

You must be logged in to post a comment.