KK

Πριν μπουν σε κανέναν ιδέες, δεν παίρνω ποσοστά από την Jeep, ούτε έχω κανένα κόλλημα μ’αυτήν ή με οποιαδήποτε άλλη μάρκα. Απλά, στη σείρα των παρουσιάσεων καινούργιων off road μοντέλων, οι επιλογές δεν είναι και πολλές καθώς διανύουμε εποχή “SUVοποίησης” της αγοράς, και τα SUV δεν ενδιαφέρουν νομίζω την ομάδα.

ΚΚ λοιπόν…

Το Libetry του 2001 που τόσο “λίγο” έδειχνε σαν αντικαταστάτης του XJ είναι παρελθόν. Στη θέση του το νέο ΚΚ επανέρχεται στην τετραγωνισμένη αισθητική του XJ και με το μοτέρ-διαμάντι 2.8CRD (το ίδιο με του Wrangler CRD) αποτελεί έναν πολύ δυνατό παίκτη στη κατηγορία των εκτός δρόμου ταξιδιωτικών οχημάτων.

Αμάξωμα

Το uniframe παραμένει, όπως στο XJ και στο Liberty. Πρόκειται για σασσί τύπου σκάλας κολλημένο με το αμάξωμα, γεγονός που δίνει θεωρητικά μεγαλύτερη ακαμψία και μικρότερο βάρος. Το βάρος του ΚΚ δεν είναι καθόλου μικρό, καθώς ανάλογα με τον εξοπλισμό φτάνει ή και ξεπερνάει τα 2000 κιλά. Η ακαμψία και η αντοχή στα κρουστικά και στα στρεπτικά φορτία είναι σύμφωνα με την εταιρεία κορυφαία, πράγμα που μένει να αποδειχτεί από την αντοχή των ΚΚ στο χρόνο.

Μετάδοση

Στη μετάδοση δεν έχουμε εκπλήξεις, ο γνωστός και γερός άκαμπτος άξονας των 8.25 υπάρχει πίσω, ενώ μπροστά υπάρχει 30άρι IFS. Το όριο αντοχής είναι και εδώ το “σκαλί” των 33 ιντσών. Το ΚΚ χωράει 32άρια ελαστικά με 2 ίντσες ψήλωμα. Το ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι το transfer. Η μετάβαση από το high στο low γίνεται μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα, όταν ο οδηγός μετακινήσει το αεροπορικού τύπου συρόμενο λεβιεδάκι. Αν η αλλάγή πρόκειται να χτυπήσει τα γρανάζια, ο αισθητήρας του transfer αρνείται να την κάνει, προστατεύοντας έτσι τον οδηγό από το ίδιο του το λάθος. Το transfer έχει πλέον διπλή καδένα για την μετάδοση της κίνησης, για αυξημένη αντοχή, ενώ ο λόγος μείωσης παραμένει στο γνωστό για την Jeep 2,72:1, δίνοντας στο όχημα εξαιρετικό crawl ratio. Στα διαφορικά συναντάμε το BLD, ένα σύστημα που λοκάρει τον τροχό που σπινάρει σε μηδενικό χρόνο (κάτι σαν ETC δηλαδή). Η Jeep ισχυρίζεται ότι η ρύθμιση του BLD το κάνει να προσομοιάζει τα lockers. Στην παρουσίαση του μοντέλου το υποχρέωναν να ανέβει στη ράμπα δοκιμής με μόνο τον έναν τροχό να πατάει στο έδαφος, ενω οι άλλοι τρεις ήταν πάνω σε rollers. Ομολογώ ότι αν δεν ήξερα ότι δεν έχει, θα στοιχημάτζα ότι έχει ARB μπρος-πίσω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο βουνό θα είναι σαν αν έχει lockers, μένει να το δούμε. Στις περιπτώσεις πάντως που χρειάζεται για να βγει από κάποιο δύσκολο σημείο να σπινάρει και τους 4 τροχούς του μαζί, δεν ξέρω αν θα μπορεί να το κάνει. Όπως όλοι ξέρετε, στην πράξη τέτοια σημεία συναντάμε πολύ συχνά.

Μοτέρ – επιδόσεις – φρένα

Τα μοτέρ που συναντάμε και στο νέο Wrangler. Το πετρέλαιο με εντυπωσίασε, ιδίως με το 5άρι αυτόματο κιβώτιο. Πραγματικά πολλή δύναμη, ασταμάτητη επιτάχυνση και 200 στο κοντέρ εύκολα!! Το μοτέρ είναι common rail με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας, ενώ η αντλία και το common rail είναι της Bosh. Το ωφέλιμο φορτίο είναι κάπου στα 700 κιλά, και η ρυμούλκηση στα 3500 κιλά. Τα φρένα δίνουν τις καλύτερες αποστάσεις ακινητοποίησης σε όλη την κατηγορία.

Εσωτερικό – χώροι

Πολύ σύγχρονο, με ποιότητα που απέχει έτη φωτός από του προηγούμενου μοντέλου και minimal αισθητική. Προσωπικά μου άρεσε γιατί είναι ποιοτικό χωρίς να έχει γκλαμουροσκυλέ πολυτέλεια, αλλά όσοι ζητάνε ακριβώς αυτή τη πολυτέλεια θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Χώροι για πολύυυυ μεγάλα ταξίδια ή για μεταφορές-μετακομίσεις…

…και το καλύτερο: πλήρης απουσία τριγμών (!!!) και απίστευτη ηχομόνωση. Η ποιότητα κύλισης πραγματικά είναι από τις καλύτερες (ίσως η κορυφαία) που έχω συναντήσει…

Εκτός δρόμου

Δεν το δοκίμασα εκτός δρόμου, αλλά από τις μετρήσεις των διαδρομών του και από το σχήμα του…

… μπορώ να φανταστώ μέτρια πράγματα. Διαδρομές ανάρτησης μέτριες, γωνίες καλές (αν αντικατασταθεί ο εμπρός προφυλακτήρας τύπου “σκούπα hoover” με άλλον, κατάλληλο για off road και για εργάτη) και με rock sliders και λοιπή προστασία που ήδη διατίθεται θα μπορεί να ακολουθεί μέχρις ενός σημείου, αλλά όχι στα πολύ σφιχτά σημεία. Περισσότερες πληροφορίες όταν και αν το δοκιμάσω εκτός δρόμου.

Τελικά?

Πρόταση πιο “δρόμου” από το JK, ταξιδεύει καταπληκτικά, είναι ποιοτικό (επιτέλους), αλλά εκτός δρόμου, τουλάχιστον με τα δικά μας κριτήρια, θα χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή για να βγάλει κάποιες διαδρομές, ενώ σε κάποιες άλλες απλά δεν θα μπορεί να μπεί. Από την άλλη, με δεδομένο το πολύ καλό crawl ratio, τα ελεγχόμενα διαφορικά ή aftermarket lockers και τις καλές (για 4Χ4 γενικής χρήσης) γωνίες, για να το πούμε “ικανό” ή “μη-ικανό”, εξαρτάται με τι το συγκρίνουμε. Με κόστος +/- 60.000 και εδώ, για ένα έτοιμο όχημα, το ουσιαστικό ερώτημα είναι κατά πόσο έχει νόημα να επιλέξει κανείς καινούργιο όχημα, όταν μπορεί με χαμηλότερο κόστος να πάρει ένα παλιότερο μοντέλο (πχ Cruiser 120άρι 2-3 ετών) που μπορεί να μην είναι τόσο φρέσκο και επιθυμητό, έχει όμως πάνω-κάτω ίδιες δυνατότητες και αντίστοιχα βαρύ όνομα. Τα κριτήρια υποκειμενικά…

Mike Miskis


One Comment to “KK”:
  1. Παναγιώτης says:

    Ωραίες οι παρουσιάσεις φιλαράκι…
    Το καινούργιο θα απαξιωθεί πολύ γρήγορα…σκέψου μόνο τις γρατζουνιές…

You must be logged in to post a comment.