«… σαν ένα μικρό παιδί που ακούει παραμύθι…»

“The vanishing race – Navaho”.
Φωτογραφία του Edward S. Curtis, τραβηγμένη το 1902 ή το 1903.

——————————————————————————————————————————-
Οι Nomads, με τη ματιά ενός μεταφραστή.

Την πρώτη φορά που ο Μιχάλης ο Μισκής μού ζήτησε να μεταφράσω το περιεχόμενο της ιστοσελίδας των Nomads από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα, δέχτηκα χωρίς να το σκεφτώ πολύ. Εκείνο που μου κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που δεν είχα προσεγγίσει ποτέ άλλοτε, είτε μεταφραστικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο , ένα αντικείμενο που εμπεριείχε όρους όπως πρόσφυση, ροπή, εργάτης… όρους που μου ήταν παντελώς άγνωστοι, τουλάχιστο στο πλαίσιο της οδήγησης 4×4 και ό,τι συνεπάγόταν αυτή.

Έτσι, λοιπόν, άρχισα να διαβάζω την πλούσια αρθρογραφία του website των Nomads, ένα website γεμάτο αυτοκίνητα 4×4, ταξίδια, δύσκολες διαδρομές, προσωπικές μαρτυρίες, εξωτικές φωτογραφίες, ένα website γεμάτο διηγήσεις και τεχνικές αναλύσεις γύρω από το “άθλημα” της οδήγησης off-road, που λένε και οι ειδικοί. Καθώς διάβαζα και μετέφραζα, ένιωθα σαν μικρό παιδί που ακούει ένα παραμύθι όλο περιπέτειες και κατορθώματα. Οι Nomads, στο μυαλό μου, δεν φάνταζαν άνθρωποι καθημερινοί, σαν εκείνους που βλέπει κανείς στο δρόμο ή στο γραφείο. Περισσότερο μου θύμιζαν τυχοδιώκτες και εξερευνητές του κόσμου, έτοιμοι να τολμήσουν να πάνε σε μέρη που δύσκολα κάποιος μπορεί να πλησιάσει. Σαν νομαδικές φυλές που έψαχναν αενάως τον τόπο διαμονής τους.

Όμως, το σπίτι των Nomads είναι ο δρόμος, το ταξίδι. Και δίχως να έχω ταξιδέψει μαζί τους, τουλάχιστον “κυριολεκτικά”, ξέρω πως η αληθινή έκφραση των ανθρώπων που απαρτίζουν την ομάδα των Nomads βρίσκεται σε έναν ανείπωτο κώδικα… “φυγής”, έναν κώδικα που τους πηγαίνει πιο κοντά στην ιδεατή διαδρομή, μία διαδρομή συναρπαστική.

Ελπίζω σύντομα να τους συντροφέψω σε κάποιο ταξίδι τους, ψυχή τε… και σώματι!

Αδαμάντιος Διαμαντίδης

——————————————————————————————————————————-

Διαμαντή, ευχαριστούμε…
Mike Miskis


4 Comments to “«… σαν ένα μικρό παιδί που ακούει παραμύθι…»”:
 1. Musashi says:

  Διαμαντή νομίζω ότι έχεις συληφθεί από το πνεύμα των Nomads…………….πάντως δεν είσαι μακριά από την πραγματικότητα…..ούτε από το όνειρο……….!!!

 2. Παναγιώτης says:

  Ευχαριστούμε Διαμαντή. Πότε θα έρθεις σε δραστηριότητα;

 3. Dinos says:

  Thank you Diamantis!

 4. dimitris says:

  Πολύ όμορφα λόγια . Ευχαριστούμε .

You must be logged in to post a comment.