Γεωργία (საქართველო)

Borjomi (ბორჯომი)

Ταξιδεύοντας δυτικά από το Gori προς το Kutaisi ο δρόμος περνάει από την καταπράσινη κοιλάδα του Borjomi. Η μικρή όμορφη τουριστική πόλη που βρίσκεται στις όχθες ποταμού Kura (ή Mtkvari) είναι φημισμένη για το μεταλλικό νερό της. Τα σπίτια της είναι χτισμένα εκατέρωθεν του ποταμού και επικοινωνούν μεταξύ τους με κρεμαστές γέφυρες. Το Borjomi ήταν από τα χρόνια της πρώην ΕΣΣΔ γνωστό κέντρο παραθερισμού. Μερικά τεράστια κτίρια ξενοδοχείων, που στέκουν παραμελημένα και αταίριαστα σε διάφορα σημεία της κατά τ’ άλλα αρμονικής οικιστικά πόλης, θυμίζουν την αρχιτεκτονική αισθητική της όχι και τόσο μακρινής εποχής. Το Borjomi με την ησυχία, την ομορφιά και τη χαλαρότητα που αποπνέει είναι το ιδανικό μέρος για ξεκούραση.

Δυτικά του Borjomi σε απόσταση 20 χλμ. συναντάμε την πόλη Akhaltsikhe. Η επίσκεψη στην πόλη ήταν σύντομη και στόχευε στο πολύ φημισμένο μοναστήρι Sapara του 9ου αιώνα. Βέβαια το μοναστήρι δεν ήταν μέσα στην πόλη αλλά 12 χλμ. νότιο ανατολικά. Ο χωματόδρομος με πέτρες και νεροφαγώματα ήταν κακός για επιβατικό αυτοκίνητο και απάιτησε πολύ προσοχή για να μην ταλαιπωρηθεί η νοικιασμένη Corolla. Η επίσκεψη όμως άξιζε. Η φύση υπέροχη και το μοναστήρι επιβλητικό.

Νότια του Borjomi σε απόσταση 40 χλμ. (25 χλμ. ορεινός δρόμος και 15 χλμ. χωματόδρομος) σε ένα οροπέδιο του Μικρού Καυκάσου βρίσκεται το Ελληνικό χωριό Τσιχιτζβάρι. Το χωριό αποικίστηκε από Έλληνες του Πόντου το 1860. Ο λόγος της μετανάστευσης δε μου είναι ξεκάθαρος. Πιθανόν να έγινε λόγω θρησκευτικών διαφορών. Σήμερα κατοικείται κυρίως από 200 Ελληνικές οικογένειες. Οι δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν δύσκολες για το χωριό. Οι νέοι έφυγαν. Το σχολείο κάποια στιγμή έμεινε με 4 μαθητές μόνο. Τώρα ο κόσμος ξαναγυρνάει. Το 2011 έγινε μια μεγάλη γιορτή για τα 150 χρόνια του χωριού. Το Πάσχα του 2013 άνοιξε και ένα παντοπωλείο – καφενείο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και συγκινητικό να βρίσκεις στο πουθενά Έλληνες, πουν μιλούν άψογα Ελληνικά, έχουν γεννηθεί στη Γεωργία, είναι Γεωργιανοί πολίτες και πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Επόμενη σελίδα: Επίλογος
Προηγούμενη σελίδα: Gori (გორი)

Ευρετήριο άρθρου:

 1. Γεωργία (საქართველო) – Εισαγωγή
 2. Γεωργία: Mtskheta (მცხეთა)
 3. Γεωργία: Georgian Military Highway (საქართველოს სამხედრო გზა)
 4. Γεωργία: Tbilisi (თბილისი)
 5. Γεωργία: Gori (გორი)
 6. Γεωργία: Borjomi (ბორჯომი)
 7. Γεωργία (საქართველო) – Επίλογος

6 Comments to “Γεωργία (საქართველო)”:
 1. Q says:

  Φιλαράκι μας έστειλες!!!!!! Για να το ευχαριστηθούμε χρειάζεται καφεδάκι και smart TV!!!! Anyway, θα το δω από τον υπολογιστή και θα το απολαύσω!!!!!!!!!

 2. Q says:

  Φανταστικές φωτό, πολύ κατανυκτικές!!! Δεν υπάρχει like για να πατήσω………

 3. Παναγιώτης says:

  Σ’ ευχαριστώ βρε Γιώργο :). Το είχα στα πρόχειρα πολύ καιρό. Θέλει και κάποια συμπληρώματα στη “Τυφλίδα” και στον “Επίλογο” αλλά ξέχασα τι ήθελα να γράψω οπότε το έβαλα έτσι :).

 4. Mike Miskis says:

  Είναι ΠΟΛΥ ωραία τα post…

 5. Iakovos says:

  Μπράβο για το ταξίδι.
  Μπράβο για το άρθρο.
  Μπράβο για τις φωτογραφίες και τα σχόλια τους.

  Θα πω το τελείως τετριμμένο ότι μας ταξίδεψες με το άρθρο σου αυτό… αλλα ακριβώς αυτό έγινε. Εκτός του ότι μου έχε λείψει τόσο πολύ να κάνω ένα ταξίδι, μου είχε λείψει και να διαβάσω ένα ωραίο άρθρο με ωραίες φωτογραφίες για ένα ωραίο μέρος.
  Φιλαράκι σε ευχαριστούμε και εύχομαι πάντα τέτοια!

  Χρόνια πολλά και καλά σε όλους και καλή χρονιά να έχουμε.

  ΥΓ επιτέλους γύρισα γραφείο και βρήκα χρόνο να το απολαύσω…!!!
  ΥΓ2 Σχετικά με την τελευταία σου φώτο.. εύχομαι απλά “παντού”.

 6. Παναγιώτης says:

  Jakob σ’ ευχαριστώ! Χρόνια Πολλά!

You must be logged in to post a comment.